Môj príbeh

Ahojte, volám sa Viera Repaská a som autorkou inovatívnych a chutných receptov a jedál SCD a GAPS stravy.
Patrím do strednej generácie, takže už mám v živote čo-to odžité. Od mojich 21 rokov ma trápilo moje trávenie.
Užívala som rôzne lieky, kvapky, aj bylinky. Výsledok bol ako na hojdačke.

Dostala som odporučenie naučiť sa s tým žiť. Snažila som sa, no taký život nie je jednoduchý, najmä ak pracujete a staráte sa o rodinu. V roku 2011 moje ťažkosti vyvrcholili. V tom čase som viedla náročné podnikanie. Nedostatok času na domáce varenie aj mňa doviedol do reštaurácií. Po jednom takom obede prišla pohroma. Otrava vnútorných orgánov. Vďaka modernej medicíne dnes lekári z krvných odberov, ultrazvukov, gastro vyšetrení vedia stanoviť diagnózu. Verdikt: Prísna diéta !! Ale aká ??

Opäť som dostala doporučenie, aby som sama prišla na to, čo moje trávenie zvládne. Absolvovala som okrem krvných testov aj meranie vhodnosti potravín, ktoré nebolo lacné. V podstate som sa nič nové nedozvedela. Nekonečný kolotoč liekov, byliniek, alternatívnej medicíny. Výsledok chabý. Jedného dňa v schránke email od známej o SCD strave a kniha BREAKING THE VICIOUS CYCLE od Elaine Gottschall (momentálne dostupná v angličtine).

SCD (specific carbohydrate diet/ nízkosacharidová strava) – Autori tohoto pomerne starého princípu stravovania tvrdia, že tráviace problémy sú spôsobené vedľajšími produktami trávenia. Totižto náš tráviaci systém nevie správne a dostatočne štiepiť disacharady – obvzlášť sacharózu, laktózu, maltózu s isomaltózou, ktoré vznikajú pri štiepení škrobov. Okamžite som sa rozhodla nastaviť na túto stravu.
Autori SCD majú pravdu. Konečne som zažila pozitívnu zmenu v mojom trávení.

Samozrejme je to proces a zázraky sa nedejú z večera do rána, ale dejú sa!

Neskôr som našla knihu v slovenčine SYNDRÓM TRÁVENIA A PSYCHOLÓGIE. Autorkou je neurologička Dr. Natasha Campbell-McBride, ktorá má veľké úspechy s touto stravou pri liečbe autistických detí. Ona túto stravu nazvala  GAPS. Je takmer totožná s SCD.

Z týchto kníh mi na začiatku veľmi pomohol zoznam vhodných a nevhodných potravín. Bohužiaľ recepty v týchto knihách sú podľa mňa nedostačujúce.
Aj to bol dôvod, prečo som sa rozhodla experimentovať a skúšať nové recepty. Môj cieľ je, aby jedlá boli chutné, sýte a rozmanité.
Kto sa dnes rozhodne pre životný štýl SCD/GAPS, nebude mu nič chýbať.
Ochotne a rada poskytnem konzultácie o SCD a srdečne privítam záujemcov na škole varenia.